Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja
Kulttuurinen moninaisuus on jo Suomessakin arkipäivää. Yhä useampi kohtaa ammatissaan eri kulttuuritaustoista tulevia. Kasvatus- ja ohjausaloilla voidaan olla tekemisissä monikulttuuristen lasten, nuorten ja perheiden kanssa, joten tämän alan opetuksessa on tärkeää huomioida moninaiset kulttuurit.
Kun omassa opettajuudessa ja sen myötä opiskelijoiden ohjauksessa muistaa tasa-arvoisen, yhdenvertaisen ja kaikkia osallistavan työotteen, tulee tällöin huomioiduksi myös erilaiset taustat omaavat opiskelijat. Tällä tavoin välittää myös opiskelijoille suvaitsevaa asennetta monikulttuurisessa maailmassa. Jokaisellahan on oikeus opiskeluun ja jokaiselle luodaan oma opiskelijapolku.
Erityisen tärkeäksi omassa opettajuudessa monikulttuurista osaamista tarkasteltaessa nousevat omien vuorovaikutustaitojen kehittäminen, asiakkaiden kohtaaminen yksilöinä ja eri kulttuureihin tutustuminen. Opetusharjoittelun myötä huomioin opettajana opetuksessa hyvinkin pieniä, mutta sitäkin merkityksellisempiä asioita kuten ymmärtääkö kaikkia opiskelijat suomen kieltä ja kuinka hyvin. Tarvittaessa hidastin puhettani tai yksinkertaistin ohjeita. Otin myös huomioon sen, että erilaiset säädökset tai ohjeistukset voivat olla erilaisia eri kulttuureissa esimerkiksi tunnekasvatuksen asioista puhuttaessa eri tunteisiin reagoidaan hyvin eri tavoin.
Monikulttuurisuus näkyy myös oppimisympäristöissä erilaisina ihmisinä ja tapoina, mutta myös kansainvälisyytenä. Tämän myötä ammatillisena opettajana tehtävänäni on ohjata opiskelijoita toimimaan näihin oppimisympäristöihin osaamisensa kartuttamiseksi. Erityisesti opiskelijoille monikulttuurisuus näyttäytyy työssäoppimisten jaksoilla Suomessa tai ulkomailla ja näissä hetkissä tapahtuviin kohtaamisiin teoripohja on yksi osa ammatillisen opettajan tehtävää.
Kansainvälisyyteen liittyvä blogikirjoitus löytyy täältä: https://noviisistaekspertiksi.blogspot.com/2019/01/kansainvalisyys-ja-monikulttuurisuusosa.html
Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattiopistossa on tehty Kansainvälisyysohjelma, joka on kokonaisuudessaan nähtävissä täällä: https://www.ksao.fi/wp-content/uploads/sites/7/2019/04/KSAOn-kansainvalisyysohjelma-2015-2020-strategia.pdf
Ksaon kansainvälisyyden toiminta- ja kehittämissuunnitelmat perustuvat tehtyyn Kansainvälisyysohjelmaan. Ksaon kansainvälisen toiminnanarvoina ovat avoimuus, kehittyminen ja yhteistyö. Visiona on, että Ksao on arvostettu kansainvälinen toimija ja haluttu yhteistyökumppani. Lisäksi Ksao pyrkii olemaan verkostoituneesti Suomessa ja ulkomailla toimiva monikulttuurinen ammatillinen oppilaitos.
Strategisina tavoitteina kansainväliselle toiminnalle ovat asiakaslähtöinen toiminta eli henkilökohtaistaminen opiskelijoiden kv-polkujen kehittämisessä, opiskelijoiden kv-valmiuksien kehittäminen, henkilöstön kannustaminen kansainväliseen yhteistyöhön, työn sisällön monipuolistaminen henkilöstön kohdalla, kansallisten ja kansainvälisten työelämä-, oppilaitos- ja muiden ryhmien yhteistyön ylläpitäminen ja syventäminen ja monikulttuuristuvan työelämän tarpeisiin vastaaminen. Toisena tavoitteena on laadukas oppimisympäristö eli kehitetään yhteistyökumppaneiden kanssa oppimisympäristöjä ja ohjauskäytänteitä monipuoliseksi ja joustaviksi, tunnistetaan ja tunnustetaan opiskelijoiden kansainvälisyystoiminnan kautta hankittua osaamista ja kehitetään henkilöstön osaamista kansainvälisyystoiminnan avulla. Kolmantena tavoitteena on elinvoimainen oppilaitos, jossa laadukkaan kansainvälisyystoiminnan avulla tuetaan kilpailukykyä, ylläpidetään aktiivista ja kattavaa kansainvälistä toimintaa ja osallistutaan kansaivälisiin kehittämishankkeisiin. Neljäntenä tavoitteena on tasapainoinen talous, joka saavutetaan tarkoituksenmukaisella hankerahoituksella, riittävällä omarahoituksella ja kansainvälisyystoimintaan osallistuvan henkilöstön riittävällä resursoinnilla.
Näiden yllämainittujen avulla ohjataan myös kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoita kansainvälistyvään ja monikulttuuriseen yhteiskuntaan ammatillisen työotteen omaaviksi toimijoiksi.
Alla esimerkki Kouvolan seudun ammattiopiston Kasvu-opiskelijoiden monialaisesta, monikulttuurisesta yhteistyöstä muiden alueen toimijoiden kanssa.
Monikulttuurinen projekti
Monikulttuurisuus yhteiskunnassa nousee keskiöön myös meneillään olevassa projektissa Kouvolan seudun ammattiopiston kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoilla. Projektin tarkoituksena on mahdollistaa maahanmuuttajaperheiden äideille suomen kielen opiskelu ja järjestää tämän opiskelun ajaksi lastenhoito. Projektissa toimivat Ksaon Kasvu-opiskelijoiden lisäksi Kouvolan kaupungin avoin varhaiskasvatus, Maahanmuuttovirasto ja Kymsoten maahanmuuttopalvelut. Yhteistyö näiden toimijoiden kesken on jatkunut syksyisin jo usean vuoden ajan. Projektissa vastuu tilojen järjestämisestä ja lastenhoidosta on avoimen varhaiskasvatuksen työntekijöillä. Maahanmuuttovirasto järjestää suomen kielen opettajan maahanmuuttajaäideille. Ksaon vastuulla on opiskelijoiden rekrytointi lastenhoitoon avoimen varhaiskasvatuksen työntekijöiden avuksi. Perheet projektiin valikoituvat Kymsoten maahanmuuttopalveluiden kautta.
Tänä syksynä perheitä on ollut neljä ja lapsia maksimissaan viisi, ikähaarukalta 3kk iästä 5-vuotiaaseen. Perheet ovat palestiinalaisia, somalialaisia ja eritrealaisia. Tämän syksyn osalta toiminta on vielä alussa ja voi olla, että perheitä tulee lisää. Projekti jatkuu syyskuusta joulukuuhun asti maanantai- ja tiistai-aamupäivisin klo 9.30-12.
Opiskelijoiden näkökulmasta projekti on todella antoisa monestakin näkökulmasta. Heidän oppiympäristö rikastuu ja osallisuuden tunne tulee kaikille. Opiskelijat saavat liitettyä opittua teoriaan monen eri tutkinnonosan teemoilta konkretiaan. He pääsevät näkemään eri kulttuurien tapoja lasten kasvun ja kehityksen huolehtimisessa ja oppivat myös kunnioittamaan ja tarpeen tullen kyseenalaistamaan näitä tapoja. Tärkeää on myös turvallisuuden takaaminen niin lapsille kuin äideille. Tämä voi olla ensimmäinen kerta kun äiti on erossa lapsesta. Perheiden ja opiskelijoiden/työntekijöiden välillä ei välttämättä ole yhteistä kieltä tai vain heikko sellainen, joten vuorovaikutuksen merkitys korostuu ja ohjaa opiskelijat miettimään muita vuorovaikutuksen keinoja kuin puhumisen ja yhteisen kielen. Opiskelijoiden on itse kannettava vastuu omasta työvuorostaan projektissa ja mahdollisen poissaolon tullessa etsittävä itselleen sijainen. Lisäksi opiskelijat pääsevät mukaan työyhteisöön, mikä rakentuu useista eri toimijoista.
Ammatillisen opettajan näkökulmasta projekti ylläpitää yhteistyöverkostoja alueen ja alan muihin toimijoihin ja antaa uutta perspektiiviä opetuksen järjestämiseen. Tällaiset projektit rikastuttavat kasvatus- ja ohjausalan oppimisympäristöä ja antavat opetukseen työelämälähtöisen otteen.
Kommentit
Lähetä kommentti