Osaamisen arvioinnista..

Nämä opinnot ovat osaamisperusteisia, joten oman osaamisen arviointi on tärkeässä roolissa koko opintojen aikana.

Jo ennen lähipäiviä touko-kesäkuun vaihteessa koitti ensimmäinen osaamisen itsearviointi. Itsearviointi koostui osaamisalueista, joita käydään läpi opintojen aikana. Näiden osaamisalueiden alla oli kohtia, jotka arvioitiin asteikolla 1-5 tai en osaa arvioida osaamistani.

Itsearviointi oli osittain itselleni haastava. Oli vaikea miettiä hyvinkin tuttuja asioita uudesta kontekstista ja miettiä mikä on oma osaamiseni taso. Hyvin moni osaamisalueista on minulle tuttua omassa työssäni tällä hetkellä, mutta kohdejoukko on niinsanotusti väärä ja tämä jos mikä sekoitti jotenkin ajatukseni. Sain kuitenkin arvioinnin tehdyksi ehkä hieman ristiriitaisin fiiliksin. Toisaalta mietin, voiko olla että lähden miltei nollasta koko opiskeluihin ja toisaalta taas minulla oli pieni fiilis, että tietämyksen tasolla ainakin olin joistakin aiheista ja alueista perillä.

Lähipäivillä avattiin osaamisalueita ryhmien kanssa ja tämä ehkäpä hieman selkeytti omia ajatuksiani ja huomasin olleeni ihan oikeilla jalanjäljillä ensimmäisen itsearvioinnin kanssa.
Oman oppimisen arviointiin kuuluu myös HOPS:in laatiminen ja sen pohjalta keskustelu oman tutorin kanssa. Henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS) täydennetään jatkuvasti. Osaamista kehitetään ja osoitetaan jokaisen itse valitsemalla tavalla. Minulle luontevinta on kulkea ryhmälle suunnitellun aikataulun mukana, sillä teen opintoja oman työni ohella ja oma työ on tällä hetkellä varhaiskasvatuksen parissa. 



Ylläolevan kuvion myötä ymmärsin myös miten osaaminen rakentuu ja havaitsin monissa alueissa olevani analyyttisella tasolla, jolloin osaamiseni taso on tietämistä ja asioiden tarkastelua ja hoksasin, että näin kuuluukin olla ja tästä kun opinnot etenevät monet osaamisalueet luultavasti aukeavat askel askeleelta enemmän osaamiseni taso syvenee ja nousee kohti yllä olevan pyramidin huippua.
Omaa osaamista siis tarkastellaan läpi opintojen jatkuvasti. Opintojen keskellä tehdään alun itsearvioinnin kaltainen väliarviointi ja myös lopussa on itsearviointi. Lisäksi opintojen aikana omaa Hopsia muokataan ja loppujen lopuksi siitä kehittyy Opettajan osaamisen kehittymissuunnitelma, jota voidaan hyödyntää omassa ammatillisuuden eli opettajuuden kehittymisessä myös opintojen jälkeen.



Alla muutaman osaamisalueen pohdinnoista ajatuskarttaa Oulun lähipäiviltä kesäkuun alusta.
Turvallisuusosaaminen
Pedagoginen osaaminen


Pedagoginen osaaminen
Digipedagoginen osaaminen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja

Kansainvälisyys kasvatus- ja ohjausalalla

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen