Arvojen merkitys ja eettiset periaatteet opettajan työssä


Opettajan työ koostuu suunnittelusta, opetus- ja ohjausmenetelmien käytöstä eli opetuksen toteutuksesta, arvioinnista, oman työn kehittämisestä, moninaisuuksien huomioimisesta ja yhteistyöstä monien eri tahojen kanssa. Mitä tahansa näistä opettajana toteuttaa, toimintaa ohjaavat opettajuuden arvot. Näitä opettajan toimintaa ohjaavia arvoja ovat ihmisarvo, totuudellisuus, oikeellisuus, vastuu ja vapaus. Lisäksi opettajana on ymmärrettävä kestävän kehityksen periaatteet ja linkittää ne omaan opetukseen. 

 Ihmisarvolla tarkoitetaan ihmisyyden kunnioittamista eli jokainen opiskelija on yksilö, jonka minä opettajana huomioin sellaisena kuin opiskelija on sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta, ulkonäöstä, iästä, uskonnosta, yhteiskunnallisesta asemasta, alkuperästä, mielipiteistä, kyvyistä, saavutuksista tai mistä tahansa muusta riippumatta. Opettajana minun on suunniteltava opetus ja oppimisen mahdollistaminen tavalla, johon kaikki kykenevät ja kaikkien mielipiteitä kuunnellen esimerkiksi etäopetuksessa Teamsin ja muiden oppimisalustojen käytössä. Ohjeistuksien on oltava niin selkeitä että kaikilla on mahdollisuus ymmärtää. Opetuksen on oltava sisällöltään ilman minkäänlaisia kannanottoja, ketään loukkaamatta. Opettajana minun on huomioitava opetuksessa jokaisen opiskelijan erilaiset kokemukset esimerkkinä monikulttuuristen tai eri taustaisten opiskelijoiden kokemukset.  

Totuudellisuus on keskeinen arvo opettajan perustehtävässä. Minun on opettajana oltava rehellinen itselle ja muille. Opetuksen sisällön lähteiden on oltava relevantteja ja esillä opiskelijoille. Lisäksi rehelliset, aidot esimerkit työelämästä takaavat opetuksen totuudellisuuden. Mielestäni opettaessa molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus on tärkeää. Opiskelijoiden on voitava luottaa opetukseni sisältöön ja laatuun ja opettajana minun on taas kunnioitettava opiskelijoiden taustoja, toiveita ja mielipiteitä. Näiden pohjalta muodostuu vuorovaikutuksellinen ilmapiiri ja syntyy turvallinen oppimisympäristö. Lisäksi opettajien keskinäinen dialogisuus on samalla lailla tärkeää ja myös siinä korostuu luottamus. Luottamuksellisen dialogin ja tämän myötä syntyneen yhteisen opetuskokemuksen kautta opetuksen laatu paranee. Itse koen opettaja-kollegoiden kanssa käydyt keskustelut erityisen tärkeäksi työssäjaksamisen ja opetuksen monipuolisuuden suhteen. Näin koronan myötä tulleen etäopetuksen aikana tämä dialogisuus kollegoiden kanssa on vähentynyt erityisen paljon, kun jokainen tekee työnsä kotoa käsin eikä vieri vieressä työpisteillä ja koulussa.

Yksi opettajan työhön liittyvä periaate on oikeellisuus. Opettajana minun on kohdattava oikeudenmukaisesti niin yksittäisiä opiskelijoita kuin ryhmiäkin. Minulla on opettajana työhön liittyvät tehtävät ja opiskelijoilla on velvollisuutensa opiskeluun liittyen, mutta jokaisella meillä on ihmisenä saman arvoinen asema, eikä ketään lytätä tai lannisteta, syrjitä eikä suosita. Opiskelijoilla opittaviin asioihin liittyvät tietyt tehtävät ja arvioitavat osat ja jokaisen kohdalla pätee samat kriteerit arviointeja tehdessä tai tehtäviä palauttaessa. Kenelläkään opiskelijalla ei ole etuoikeutta olla tunneilta pois, vaan jokaiselta opiskelijalta vaaditaan samat poissaolojen korvaukset. Minun on opettajana näissä oltava erityisen tarkkana. Opettajana minun tehtävänä on myös vaalia oikeudenmukaisuutta ryhmätöitä tehdessä ja kannatella opiskelijoita tasa-arvoisuuteen näissä. Kasvatus- ja ohjausalalla kiusaamisen ehkäisy on yksi opiskeltava asia, mutta tätä minun on opettajana toteutettava jatkuvana myös ammatillisten opiskelijoiden keskuudessa. Ryhmät voivat olla hyvinkin moninaisia iän ja kulttuurien suhteen ja ryhmäytymisellä onkin suuri merkitys kiusaamisen ehkäisytyössä.

Jokaisella meistä opettajista on vapaus omaan arvomaailmaan, mutta opettajan työtä tehdessä on kuitenkin sitouduttava myös opettajan perustehtävään ja oppilaitokseen liittyviin arvoihin, lakiin ja opetussuunnitelmiin ja toimittava näiden mukaisesti. Jokaista opettajaa velvoittaa opetukseen liittyvä normisto ja etiikka. Opettajan työhön ryhdyttäessä on tärkeää muistaa hoitaa työnsä vastuullisesti. Vastuullisuus tarkoittaa kaiken edellämainitun lisäksi myös oman työn ja ammattitaidon kehittämistä ja arvioimista. Pyydän opiskelijoilta jatkuvasti palautetta ja toiveita ja näiden avulla kehitän itseäni opettajana. Lisäksi opettajakollegoiden vinkit ovat mielestäni kultaakin kalliimpia. Opettaminen omalla persoonalla ja sen jatkuva kehittäminen on jokaisen oikeus, mutta samalla myös velvollisuus.

"Opettajana osallistun uuden sukupolven kasvattamiseen, joka on inhimillisistä tehtävistä merkittävimpiä. Päämääräni on uudistaa ja välittää ihmiskunnan yhteistä tieto-, kulttuuri- ja osaamisvarantoa. Pyrin aina toimimaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Edistän oppilaiden ja opiskelijoiden kehitystä niin, että jokainen voi kasvaa taipumustensa ja lahjojensa mukaiseen täyteen ihmisyyteenTuen huoltajia ja muita lasten ja nuorten hyväksi toimivia heidän kasvatustehtävässäänEn paljasta enkä levitä minulle luottamuksellisesti uskottuja tietojaKunnioitan lasten ja nuorten yksityisyyttä ja suojaan heidän oikeuttaan henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen. Puolustan oppilaiden ja opiskelijoiden kasvurauhaa poliittisia ja taloudellisia hyötymispyrkimyksiä vastaan. Tuen kaikkien oikeutta muodostaa itse katsomukselliset ja poliittiset vakaumuksensa. Pidän yllä ja syvennän ammattitaitoani kehittämällä itseäni jatkuvastiSitoudun yhteisiin tavoitteisiin ja tuen kollegoitaniToimin yhteisöni parhaaksi ja pyrin vahvistamaan opetusalan yleistä arvostusta." Comeniuksen vala (Comeniuksen vala eli opettajan vala (oaj.fi))

Comeniuksen vala on opettajan työtä tukeva eettinen ohjenuora, josta ilmenee opettajuuden ammattietiikkaan liittyvät periaatteet. Valan tavoitteena on vahvistaa ammattietiikan lisäksi opettajien ammatti-identiteettiä. Mielestäni jokaisen opettajan on erityisen tärkeää tietää oman ammattinsa arvoperusta ja lähteä toimimaan näiden arvojen mukaan ja kehittää omaa ammatti-identiteettiään. Jotta opetus olisi laadultaan samalla tasolla kaikille, arvot ovat tämän kaiken perusta. Comeniuksen valan pohjana on oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti toimiminen ja jos tätä ei noudata, ei myöskään opetus ole riittävän laadukasta. Kehityspsykologia tuo esille sen, että jokaisen opiskelijan temperamentti vaikuttaa opiskeluun ja ohjauksella on hyvinkin suuri merkitys oppimiseen. Tämän myötä jokaiselle opiskelijalle on annettava mahdollisuus opiskelujen ohessa kasvaa ja oppia juuri omien taipumusten ja lahjojensa mukaan, niin kuin Comeniuksen valassa sanotaan. Opettajuuteen liittyy vahvasti yhteistyö opiskelijoiden kanssa, mutta myös huoltajien ja muiden tahojen kanssa tehtävä yhteistyö luo perustaa opiskelijoita ohjatessa. Valassa nostetaan esiin myös salassapito ja luottamuksellisuus, jotka tulevat ilmi myös opettajan työhön liittyvissä eettisissä periaatteissa. Nämä ovat hyvinkin konkreettisia ja tärkeitä asioita nykyään opettajan työssä. Opettajan tietoon tulee paljon asioita mm. opiskelijoista tai toisilta opettajilta ja on pystyttävä toimimaan työn tuomien sääntöjen mukaan ja pitämään asiat salassa ja suojaamaan opiskelijoiden yksityisyyttä. Valassa tulee esiin myös muitakin jo aiemmin mainitsemiani opettajuuteen liittyviä eettisiä periaatteita ja lisäksi huomaan oman työpaikkani, Kouvolan seudun ammattiopiston arvojen pohjautuvan täysin Comeniuksen valassa oleviin asioihin. 

Ksaon arvot ovat seuraavat: 

Luotettavuus ja turvallisuus ; olemme sitoutuneet työhömme ja teemme mitä lupaamme. Emme suvaitse kiusaamista tai syrjintää. Meillä on turvallista olla. 

Rohkea uudistuminenMeillä on rohkea ja joustava asenne muutokseen ja kehittymiseen. Uskallamme uudistua ja ylittää itsemme. Innostumme osaamisesta ja osaamme innostaa. Olemme ylpeitä oppilaitoksestamme. 

Vastuullinen yhteistyöTeemme avointa ja suunnitelmallista yhteistyötä työelämän, opiskelijoiden ja muiden sidosryhmiemme kanssa. Toimimme asiakaslupauksemme mukaisesti. Kuuntelemme aidosti asiakkaitamme ja huomioimme heidän tarpeensa toimintamme ja palveluidemme suunnittelussa, toteutuksessa, arvioinnissa ja kehittämisessä. Ennakoimme toimintaympäristön muutoksia ja koulutustarpeita yhdessä työelämän kanssa vahvistaaksemme vaikuttavuuttamme. 

Tavoitteellisuus ja tehokkuusMeillä on yhteinen näkemys tulevaisuudesta. Toimimme täsmällisesti ja tavoitteellisesti suunnitelmiemme ja lupaustemme mukaisesti. Päätöksemme perustuvat tietoon ja taitoon. Seuraamme aktiivisesti toimintamme vaikuttavuutta. Toimintaamme ohjaa yrittäjämäinen asenne. (Arvot ja toiminta-ajatus - KSAO - Kouvolan seudun ammattiopisto)

Ksaon hyvinvointialan opetuksissa noudatetaan näitä Ksaon yhteisiä arvoja ja lisäksi kiinnitetään huomiota hyvinvointialoihin liittyviin arvoihin. Kasvatus- ja ohjausalan arvopohja on pitkälti opettajuuden arvopohjaa myötäilevä. Sosiaali- ja terveysalalla oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden, osallisuuden, ihmisarvon ja perusoikeuksien kunnioituksen lisäksi tärkeänä on jokaisen oikeus hyvään hoitoon.

Opiskelijoiden keskuudessa arvot ovat hyvin erilaisia ja ajoittain opettajana tulee eteen tilanteita, jolloin opettajuuden arvomaailma nousee esiin esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelija kertoi taipumuksistaan paniikkikohtauksiin ja kesken opetuksen livahti luokasta ilmoittamatta. Opettajana tottakai huomioin opiskelijan terveyteen liittyvät taustat ja taustatietojen myötä huolestuin. Myöhemmin opiskelijan kanssa juteltuani kuulin paniikkikohtausten olevan hänelle yleisiä ja hänen on silloin vain poistuttava. Tilanteita tunneillani tuli eteen myöhemminkin ja minua opettajana mietitytti opiskelijan sopivuus juuri tälle alalle ja siitä puhuinkin toisen opettajan kanssa ja hän oli miettinyt täysin samaa asiaa, koska oli huomannut kohtauksien tulevan ihan tavallisessakin opetustilanteessa ilman, että opiskelija esimerkiksi oli ryhmän edessä tai äänessä. Kasvatus- ja ohjausalalla on kuitenkin pystyttävä toimimaan ryhmissä ja yhdessä erilaisten asiakkaiden kanssa. Tilanne jäi mieleeni ja mietin pitkään opiskelijan oikeuksia yhdenvertaisesti opetukseen, mutta samalla myös pohdin oikeudenmukaisuutta realiteeteistä tulevaisuuden työn kannalta katsottuna. 

Hyvinvointialojen puolella monikulttuurisuus on kasvanut huomattavasti ja puhututtaa paljon. Maahanmuuttajille järjestetään omia ryhmiä, jotta opetus pystytään pitämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisena kaikkia kohtaan. Tästä huolimatta maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita kulkee myös muiden ryhmien mukana ja tällöin opettajalla on tietyllä tapaa haaste edessä. On huomioitava kaikki opiskelijat, joten opetuksen on oltava selkokielistä ja ymmärrettävää maahanmuuttajataustaiselle ja samalla myös riittävän joustavaa ja etenevää hyvin suomea ymmärtäville. Pelkästään kielen ymmärtäminen voi aiheuttaa arvoristiriitoja ja jopa vaikeuttaa opetusta. Tähän lisäksi voidaan vielä lisätä etäopetus ja sen aiheuttamat haasteet, opiskelijoille mahdollistuva tasa-arvoinen opetus kärsii. Jokaisessa oppilaitoksessa näitä varmasti ratkaistaan erilaisin keinoin ja ratkaisut pyritään tekemään jokaisen arvoja kunnioittaen.



Lähteet:

 Arvot ja toiminta-ajatus - KSAO - Kouvolan seudun ammattiopisto

Opetustyön eettiset periaatteet (oaj.fi)

Comeniuksen vala eli opettajan vala (oaj.fi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja

Kansainvälisyys kasvatus- ja ohjausalalla

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen