Oppimisprosessi kasvatus- ja ohjausalalla

Kasvatus-ja ohjausalan oppimisprosessi

Ammatillisessa koulutuksessa oppimisprosessi käynnistyy opiskelijan hakeutumisesta Kasvatus-ja ohjausalalle joko yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ja tämän jälkeen seuraavana vaiheena on opiskelijaksi hyväksyminen. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen opiskelijapolku hoksaamisen avulla (kts. alla oleva videolinkki henkilökohtaistamisesta) eli laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Tällöin yllämainitun kuvan mukaisesti mietitään tarkemmin tavoite ja suunnitellaan, miten tavoite saavutetaan. Opiskelijan olemassaolevaa osaamista voidaan tässä kohdin jo tunnistaa ja näin ollen se voidaan tunnustaa esimerkiksi aiemmin suoritetuilla kokonaisuuksilla, näytöillä tm.  Lisäksi mietitään mitä osaamista opiskelija vielä tarvitsee ja olemassa olevaa osaamista täydennetään puuttuvilla osioilla ja osoitetaan opittu osaaminen ja arvioidaan se. Opiskelijapolut voivat sisältää kansainvälisyysopintoja, yhdistelmäopintoja, urheilijaopintoja, yrittäjyysopintoja, oppisopimusopintoja, työelämäopintoja, verkko-opintoja, jatkoväyläopintoja ja kilpailutoimintaa.

Suunnittelun, toteutuksen ja palautteen merkitys oppimisprosessissa

Opettajan näkökulmasta oppimisprosessiin liittyvät myös suunnittelu, toteutus ja palaute/arviointi. Opetuksen suunnittelussa on ensimmäisenä hyvä palauttaa mieleen mitä ja miten opiskelijoiden on tarkoitus oppia. Esimerkiksi omassa opetusharjoittelussa opiskelijoiden on tarkoitus oppia ammatilliseen kohtaamiseen liittyviä kokonaisuuksia kasvatus- ja ohjausalalla. Tavoitteet tarkennetaan vielä pienemmiksi osioiksi opetusta suunniteltaessa. Kun tavoitteet ovat tiedossa, pystyvät opiskelijat asettamaan omat odotuksensa kyseistä tutkinnon osaa tai sen osiota kohtaan. Opettajana minun on myös mietittävä miten tuon opetuksessa esiin oman asiantuntijuuteni opetettavan asian suhteen ja miten oma asiantuntijuuteni voisi tukea opiskelijoita tulevassa ohjaajan työssä. Tähän liittyy opetuksen toteutus eli mitä opetusmenetelmiä käytän, jotta opiskelijat oppisivat mahdollisimman hyvin ja opiskeltavat asiat jäisivät mieleen. Koen, että kasvatus- ja ohjausalalla opiskeltavat asiat konkretisoituvat, mitä enemmän on mahdollista päästä itse kokemaan, tekemään käytäntöön. Ilmapiiri ja näin ollen oppimisympäristö on tärkeä asia oppimisessa. Jos ilmapiiri luokassa on rento ja turvallinen, kenen tahansa on helpompi oppia asioita. Jotta oppimista tapahtuu, opetuksen pitäisi jotenkin vaikuttaa. Palautetta on tärkeää kysyä opiskelijoilta opetuksen kannalta, mutta myös oppimisen kannalta. Palautetta mietittäessä opiskelijat joutuvat palaamaan omiin odotuksiinsa ja tavoitteisiinsa opiskeltavan asian suhteen ja näin palautteen antaminen opettaa opiskelijaa miettimään omaa oppimistaan.  


Lähteet:

Kauppila R., Opi ja opeta tehokkaasti, 2004

Kupias P. ja Koski M., Hyvä kouluttaja, 2012

Opetus- ja kulttuuriministeriö https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/henkilokohtaistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Henkilökohtaistaminen, linkattu 20.8.2020 https://www.youtube.com/watch?v=Dff5c7cnnxI&t=134s



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja

Kansainvälisyys kasvatus- ja ohjausalalla

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen