Opetusharjoittelun alku

 Eka opetuskerta kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoille


 

Tänään oli vihdoin ekan opetuskerran aika. Aiheena tunnekasvatus. Tunnekasvatuksen kokonaisuus käsittää yhteensä 16h ja yhteensä neljä eri opetuskertaa, joista puolet tapahtuu etänä Teamsin kautta. 

Olen paloitellut tunnekasvatuksen aiheen osiin. Tämänpäivän teemana oli tunteet ja niiden ilmaisu ja aikaa oli 4h. Aiheeseen ja sisältöön orientoinnin lisäksi opetus tapahtui toiminnallisten harjoitusten avulla.

Heti tuntien alussa huomasin, että ryhmä ei jaksa keskittyä powerpoint-pohjaiseen luentomaiseen opetukseen. Ääntä sai korottaa jatkuvasti ja puhelimista ja niiden naputtelusta muistutella useasti. Varmasti vaikuttaa, että opiskelijaryhmä on aloittanut opiskelun vasta tänä syksynä ja suurinosa on suoraan peruskoulusta siirtyneitä. Totuttelua opiskelunrytmiin ja rutiineihin tapahtuu varmasti vielä tämän syksyn aikana. Jatkossa täytyy huomioida, että toiminnallisuutta on opetuksessa riittävästi sekä miettiä mikä voisi olla keino puhelinten käyttöön oppituntien aikana. Täytyykö ottaa käyttöön "kännykkäparkki", johon puhelimet jätetään tunnin aluksi vai mikä olisi hyvä ratkaisu. Luulen, että sama haaste on muillakin opettajilla, joten uskon aiheeseen palattavan opekokouksissa.

Toiminnallinen osuus, johon sisältyi leikkejä ja pari/ryhmätyöskentelyä tunnepostereiden parissa, oli selkeästi opiskelijoille antoisampaa ja aiheen miettiminen tuotti todella hyviä tuloksia. Postereihin oli osattu nostaa mielenkiintoisia asioita ja opiskelijat jaksoivat panostaa postereiden tekoon. Toiminnallisiin leikkeihin kaikki lähti mukaan, eikä kukaan laittanut vastaan. Tunnelma oli alun jännityksen jälkeen mielestäni hyvä ja rento.

Vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa luonnistui ja selvästi joidenkin kohdalla saavutin jo tietynlaisen luottamuksen, koska he uskaltautuivat ensinnäkin opetettavaan asiaan liittyviä kysymyksiä mutta myös kertomaan henkilökohtaisiakin asioitaan. Keskustelun vastavuoroisuudessa hieman mietitytti millä tavoin annan opiskelijoille puheenvuoroja. Päädyin vapaaseen sanaan/keskusteluun ja selkeästi joillekin olisi mieluisampaa ollut viittaaminen. Jatkossa täytynee panostaa ja miettiä tätä asiaa tarkemmin ja mikä menetelmä toimii missäkin kohdin.

Opiskelijaryhmä on suurehko ja mukaan mahtuu erilaisia opiskelijoita. Toiset tarvitsevat ohjeiden toistamista useammin ja toiset henkilökohtaista ohjeistamista. Osalle käytännön esimerkit jokaisesta asiasta ovat kaiken lähtökohta. Mielestäni onnistuin huomioimaan erilaiset oppijat hyvin, koska kiertelin paljon luokassa seuraten jokaisen parin/ryhmä työskentelyä ja antamassa tarvittaessa vinkkejä ja kyselemässä fiiliksiä. Tunneillani oli mukana yllättäen myös erityisohjaaja, joka totetuttaa peruskoulun ja ammatillisen oppilaitoksen välistä saattaen vaihtaen- toimintaa. 

Oppimisympäristönä tänään oli suurehko luokkahuone, jossa kaikille oli istumapaikat ja pöydät. Lisäksi olin hakenut toisesta luokasta askartelumateriaaleja. Käytössämme oli myös tietokone ja tv, johon koneen sai yhdistettyä. Viimeisen tunnin olimme oppilaitoksen pihalla tunteisiin liittyviä leikkejä leikkien. Löysimme suojaisan alueen, jossa oppilaitoksen muiden opiskelijoiden kulkeminen ei häirinnyt opetusta. 

Itselle jäi todella hyvä mieli opetuksesta ja tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kertoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja

Kansainvälisyys kasvatus- ja ohjausalalla

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen