Opetusharjoittelu/ opetuksen toteuttaminen

Toteutin oman opetukseni siis kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoille Kouvolan seudun ammattiopistossa. Tutkinnon osa, johon opetukseni liittyi, oli Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla. Tarkempi aihekokonaisuus oli tunnekasvatus. 


Tunnekasvatukseen perehtyminen tunnekorttien avulla


 

Korona-pandemia aiheutti myös Ksaossa poikkeusjärjestelyitä ja opetuksessa siirryttiin hybridi-malliin, jolloin opiskelijat ovat lähiopetuksessa koulussa joka toinen viikko ja joka toinen viikko etäopetuksessa. Etäopetuksen välineeksi valikoitui Teams- sovellus. Tämä kosketti siis myös minun opetuksiani ja oppimisympäristöä ja minun oli huomioitava nämä jo suunnittelussa, mutta myös toteutuksessa. Minun opetuskertani ajoittuivat kolmelle eri viikolle ja näin ollen puolet opetuskerroista oli lähiopetuskertoja ja puolet etäopetuskertoja. Lähiopetuskerroilla käytössämme oli luokkahuone noin 30 opiskelijalle. Lisäksi käytin opetuksessa myös oppilaitoksen pihaa, koska opiskelijaryhmä oli suurehko ja toiminnallisia harjoituksia oli helpompi tehdä ulkona. Opetusryhmäni oli tänäsyksynä opiskelunsa aloittaneita ja sain opettajakollegoilta vinkkejä, että ryhmän keskittymisen kannalta kannattaa suosia toiminnallisia menetelmiä.



Opiskelijoiden perehdytys aiheeseen, sisältöön, ammattitaitovaatimuksiin ja aikatauluun





Tunneposterien työstäminen

Materiaaleina aikakausilehdet, askartelutarvikkeet ja kynät. Miten tunne näkyy, kuuluu ja ilmenee.Toteutus vapaa. Oppimisympäristönä luokkahuone, omakohtaiset kokemukset.

Valmiit hämmästys- ja suruposterit

Valmiit huolellisuus- ja vihaposterit

Valmiit ilo-, yksinäisyys- ja rakkausposterit

Valmiit ylpeys- ja pelkoposterit

Ryhmiä työskentelemässä. Luokkahuone oli helposti muunneltavissa tuoleja ja pöytiä siirtelemällä ja näin saatiin luotua ryhmille hyvät lähtökohdat yhteisöllisyyteen.
Lähiopetuksen menetelmien ohjeistuksia. Käytössä oli läppäri kytkettynä isoon näyttöön ja näin ollen oli mahdollisuus digitaalisten välineiden avulla opettamiseen. 


Lähiopetuksen oppimisympäristöä. Turvallisuuden kannalta muistuttelin opiskelijoita laukkujen sijoittamisesta lattialle ja puhelimien pitämistä laukuissa.







Ensimmäisellä opetuskerralla opetus tapahtui lähiopetuksessa. Opetusmenetelminä käytin porinaryhmiä, tunnekorttien pohjalta keskustelua, ryhmätyöskentelyä ja tunneleikkejä ulkona. Porinaryhmissä tavoitteena oli, että opiskelijat pystyivät liittämään omat kokemuksensa aiheeseen ja saivat muilta opiskelijoilta näkemyksiä. Tunnepostarit syntyivät ryhmien keskustelujen pohjalta ja halusin antaa opiskelijoille vastuuta lopputuloksesta ja mahdollistaa luovuuden oppimisessa. Tunneleikeissä tavoitteena minulla oli, että opiskelijat pääsivät vielä konkreettisesti kokeilemaan tunteita ilmeinä ja eleinä. Nämä kaikki opetuksen menetelmät olivat myös sellaisia, mitä opiskelijat voivat käyttää kasvatus- ja ohjausalan työssä esimerkiksi tunnekortit, askartelu ja erilaiset tunneleikit. 

Opetuksen toteutus sujui oman suunnitelmani mukaan ja mielestäni onnistuin huomioimaan opiskelijoiden tarpeet hyvin esimerkiksi posterityöskentelyssä olemalla jatkuvasti opiskelijoiden saatavilla ja auttamalla heitä tarvittaessa eteenpäin tai syventämään aihetta entisestään esittämällä kysymyksiä tai ajatuksia, mitä he voisivat vielä pohtia posterissaan. Palautetta keräsin opiskelijoilta päivän päätteeksi vielä peukutuksilla fiiliksistä ja kyselemällä perusteita muutamilta. Monen mielestä toiminnallisuus aiheen opetuksessa oli parasta. Asiat, jotka vaikuttivat todella vahvasti palautteen perusteella opiskelijoiden motivaatioon oli oma olotila. Monet valittelivat oloa väsyneeksi, vaikka opetus oli tapahtunut aamusta puoleen päivään. Toki kyseessä oli perjantai, joten ehkäpä viikko painoi jo monella.

Seuraavilla opetuskerroilla pääsin kokeilemaan etäopetusta. Opetusvälineenä ja -ympäristönä oli Teams ja sen kautta muut internetin kautta käytettävät ympäristöt kuten Youtube.  Ensimmäisellä etäopetuskerralla aikaa meni teknisiin säätöihin jonkin verran. 




Ensimmäisen teams-opetuskerran nauhoituksen alkuvaiheessa kuuntelen opiskelijoiden tarpeisiin ennen varsinaisen aiheen aloitusta.  Menetelminä käytin powerpoint- pohjaista luentoa, johon olin liittänyt videoklippejä ja musiikkia aiheeseen orientoitumiseen. Kyseiset klipit eivät kuitenkaan teknisten haasteiden vuoksi toimineet ja jouduin tämän myötä heti soveltamaan suunnitelmaani. Sain videot pyörimään, mutta ääni oli kadoksissa. Hetken testailin asetuksia ja kokeilin uudelleen, mutta äänet pysyivät poissa. Päätin siirtyä suoraan teoriaan ja kokeilla videoita myöhemmin uudelleen. 
Opetukseen liitetyt videoklipit ja musiikit

 

Luennon dioja

Jatkoin opetusta luentona, jonka yhteydessä kyselin myös opiskelijoiden kokemuksia eri tunteista ja niihin liittyvistä asioista. Halusin säilyttää keskustelevan kulttuurin yllä myös Teamsin kautta, vaikkei muilla kuin itselläni ollut kamera päällä. Opiskelijat osallistuivat yllättävän hyvin ja jos mikrofoneissa oli häikkää niin sain vastauksia chattiin. Videoiden ääniasetukset olivat edelleen pielessä ja päädyinkin ohjaamaan opiskelijat katsomaan videot ja kuuntelemaan musiikit itsenäisten tehtävien työskentelyajalla.  Opetuksen/tallennuksen keskivaiheilla annoin ohjeet itsenäisiin tehtäviin ja tässä yhteydessä olin jälleen vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa ja pyysin heiltä kommentteja itsenäisistä tehtävistä tai kysymyksiä niihin liittyen. Seuraavaksi annoin aikaa itsenäisten tehtävien  tekoon, mutta kannoin vastuuta opettajana ja pysyin linjoilla, jos kysymyksiä tulisi kesken kaiken. 

Itsenäinen työskentely

Kun annettu aika oli kulunut, olin pyytänyt opiskelijoita palaamaan Teamsiin, jotta saisin kontrolloitua miten tehtävät ovat sujuneet tai onko niitä ylipäätänsä tehty. Fiiliksiä oli monenlaisia. Joku ei ollut onnistunut tekemään tehtäviä ollenkaan ja oli nukahtanut. Joku oli saanut tehtyä kaikki. Tehtävissä ollut videon katsominen oli tuottanut eniten haastetta ja erityisesti tehtävänanto videoon liittyen. Päätin palata videoon seuraavalla opetuskerralla, jotta jokaisella opiskelijalla olisi ainakin mahdollisuus katsoa video ja näin jätin tehtävän vastaukset vielä purkamatta. Lisäksi opiskelijoiden tehtävänä oli myöskin tunnepelien pelaaminen oph:n sivuilla. Nämä pelit olivat suurimmalle osalle mieleisiä. Pelimaailma on nykyään niin monelle tuttua, joten arvelinkin pelien olevan hyvä väline opetuksessa. 

 Seuraavalla etäopetus-kerralla orientoiduimme aiheeseen jälleen musiikkikappaleen ja siihen liittyvän havaintotehtävän sekä värikoodit-tehtävän avulla. Pidin värikoodit-tehtävää mukana opetuksessa jokaisella kerralla, jotta opiskelijat oppisivat tarkastelemaan omaa fiilistä ennen ja jälkeen opetuksen. Orientoinnin jälkeen palasimme ensimmäisen kerran haastavaksi osoittuneeseen tunnetaidot-videoon ja katsoimme sen yhdessä. Annoin opiskelijoille mahdollisuuden poimia vinkkejä nyt uudelleen tai täydentää jo edellisellä kerralla poimittuja asioita. Tällä kertaa myös tekniikka pelasi. Opin myös itse, että kokemuksen kautta oppii parhaiten käyttämään näitä digitaalisia välineitä opetuksessa. Virheistä oppii ja haasteet selvitetään.


Teams-opetuksen aikataulu


Opiskelijoiden orientointi päivän aiheeseen

Videoon liittyvä ohjeistus uudelleen


Videon katsomisen jälkeen opiskelijat kokivat vinkkien poimimisen yhä hankalaksi ja tämän palautteen myötä päädyin muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa ja kokoamaan vinkin yhdessä seuraavalla lähiopetuskerralla koko ryhmän kanssa.

Teams-opetus jatkui luennolla, jossa säännöllisesti aktivoin myös opiskelijoita esimerkiksi allaolevan tehtävän avulla. Tällaisten pienten aktivoivien tehtävien jälkeen kysyin myös opiskelijoiden tuntemuksia tai kokemuksia tehtävään liittyen, jotta sain opetukseen vuorovaikutuksellisuutta.

Opetuksen loppuun olin liittänyt itsenäisiä tehtäviä, sillä aiempien opetuksien perusteella olin huomannut, että ryhmä on hyvin levoton ja useamman tunnin luennot ja paikallaan istumiset eivät ole tämän opiskelijaryhmän juttu. Huomattavasti tehokkaampaa ja antoisampaa näille opiskelijoille oli päästä itse tekemään ja kokemaan. Lisäksi opiskelijat itsekin kokivat opetuskertojen jälkeisen palautteen mukaan toiminnallisuuden parhaimmaksi keinoksi keskittyä opittavaan asiaan. 
Itsenäiset tehtävätkin koostuivat enemmän toiminnasta kuten piirtämisestä ja rentoutumisesta kuin teoriaan pohjautuvista kirjallisista tehtävistä. 



Viimeisellä varsinaisella opetuskerralla opetus tapahtui lähiopetuksena Ksaon luokkahuoneessa. Päivän aikataulussa olin ottanut huomioon edellisten opetuskertojen opiskelijoiden toiveet.   

Lähiopetuskerran aikataulua
Aloitimme päivän edellisviikon Teams-opetuksen koonnilla ja palaamalla silloin katsottuun videoon. Yhdessä opiskelijajohtoisesti keräsimme powerpointille vinkit videolta. Näin kaikki saivat varmasti jotakin vinkkejä itselleen ylös. Vaikutti siltä, että opiskelijat olivat ajatelleet tehtävän liian vaikeasti tai sitten havaintojen tekeminen ohjeen mukaan ja ns oppimaan oppiminen on vielä harjoittelun asteella. Suurinosa videolla mainituista vinkeistä nousi kuitenkin opiskelijoilta. Tallensimme powerpointin Peda.net-alustalle, josta poissaolijatkin saivat nämä vinkit käyttöönsä ja näkivät muutenkin tunneilla käytetyn materiaalin. Palauttelimme lisäksi mieleen etäopetuksessa olleita rentoutumis- ja keskittymisharjoitusten fiiliksiä ja pohdimme yhdessä, tällaisten harjoitusten merkitystä kasvatus- ja ohjausalalla. Mielestäni oli todella tärkeää, että opiskelijoille konkretisoitui myös se, miten annettuja tapoja/menetelmiä/välineitä voi hyödyntää kasvatus- ja ohjausalan työssä tai työelämäjaksolla. 

Opetukseen liittyviä tukikysymyksiä

Ehdimme vielä ennen ensimmäistä taukoa aloittamaan ryhmätyöskentelyn, jossa oli kahdeksan pistettä. Jokaisella pisteellä oli tilanne/vuoropuhelu, mikä opiskelijaryhmien oli tarkoitus miettiä uudelleen niin, että aikuisen/oma toiminta muuttuu vastapuolen tarpeet ja tunteet kohtaavaksi. Ryhmät kiersivät jokaisen pisteen ja täydensivät muiden ryhmien ajatuksia. Jokaisella pisteellä oli aikaa noin 5minuuttia. Tässä tavoitteena oli toimia ryhmässä, miettiä ja pohtia yhdessä valmista tilannetta ja soveltaa aiempien opetuskertojen sisältöä ja muuttaa tilannetta enemmän vastapuolta huomioivammaksi. 

Ryhmätyöskentelyä jatkettiin tauon jälkeenkin. Kiertelin ryhmien mukana ja koitin rikastaa opiskelijoiden ajatuksia aiheista ja herätellä uusia näkökulmia tilanteisiin liittyen. Osa valmiista tapauksista oli helpommin ratkaistavissa ja osa taas haastavampia. Halusin toteuttaa työskentelyn kiertävänä, jotta jokainen ryhmä pääsisi miettimään kaikkia tilanteita ja näin useampaa eri tunnetta tai siihen liittyviä tunnetaitoja. 

Ryhmätyöskentelyä
Kiertävän ryhmätyöskentelyn jälkeen jokainen tilanne purettiin ja opiskelijoiden ratkaisut olivat todella hyviä ja keskustelua syntyi hyvin eri näkökulmista. Erityisesti kiusaamiseen liittyvä tilanne herätti valtavasti keskustelua ja mietinkin itsekseni, että aihe oli selvästi tälle ryhmälle tarpeellinen keskustella auki. En kokenut, että kiusaaminen oli nyt ammatillisessa koulutuksessa ajankohtaista vaan keskusteluun nousivat kokemukset aikasemmilta kouluvuosilta. Annoin mielestäni hyvin aikaa keskustelulle ja huomioin jokaisen, joka ilmaisi tarpeensa mielipiteelle tai näkemykselle. Lisäksi opiskelijaryhmät pääsivät yksi kerrallaan ryhmän eteen yhden tilanteen kanssa ja kertomaan mitä kyseisen tilanteen ratkaisuksi oli mietitty. Kaikki ajatukset eivät välttämättä olleet juuri tämän esittävän ryhmän. Tällä menetelmällä ajattelin, että opiskelijat rohkaistuvat olemaan ryhmän edessä ensin tutussa ympäristössä ja myöhemmin on ehkäpä helpompaa sitten olla esimerkiksi työelämäjaksolla lapsiryhmän tm edessä.

Opetuksen loppuvaiheessa opiskelijat pääsivät vielä tekemään aiheeseen liittyviä aktivoivia tehtäviä ja tunnetaitoharjoituksia, joista he saivat myös välineitä tulevaan omaan työhönsä. 




Lopuksi annoin opiskelijoille vielä aiheeseen liittyviä materiaalivinkkejä omaa opiskelua varten tai käytettäväksi myöhemmin työelämässä. 


Opetukseni päätin palautteeseen. Pyysin jokaista opiskelijaa täyttämään nelikentän liittyen tunnekasvatuksen opetuskokonaisuuteen ja omaan opetustapaani. Tarkemmin tästä palautteesta omaan opettajuuden kehittämiseen littyvässä postauksessa. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, työelämää ja verkostoja

Kansainvälisyys kasvatus- ja ohjausalalla

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen