Opetusharjoittelu/ Tutkinnonosaan liittyvä arviointi
Arviointi opetettavassa tutkinnonosassa
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto muodostuu monesta tutkinnonosasta. Jokaiseen tutkinnonosaan sisältyy erilaisia kokonaisuuksia, joita arvioidaan eri tavoin. Tutkinnonosan alkaessa opiskelijoiden kanssa perehdytään kyseisen tutkinnonosan ammattitaitovaatimuksiin ja samalla kerrotaan, miten ammattitaito osoitetaan ja arvioidaan.
Ammatillinen kohtaaminen- tutkinnonosassa, johon myös minun opettamani tunnekasvatuksen kokonaisuus kuuluu, ammattitaidon osoittaminen tapahtuu pääsäänöisesti työpaikoilla toteutuvassa työelämäosaamisen jaksoilla. Tähän jaksoon sisältyy myös kolme päivän mittainen näyttö, jonka perusteella osaamista arvioidaan. Näyttöä ennen työelämäosaamista harjoitellaan työpaikalla useampi viikko ammattitaitovaatimuksiin perustuen.
![]() |
Tutkinnonosan ammattitaidon osoittamistavat ja arviointi |
Jotta työelämäjaksolle on mahdollista osallistua, on kuitenkin osoitettava hallitsevansa tutkinnonosaan liittyvä teoria. Tässä tutkinnonosassa tämä osoitetaan tekemällä Mäkisen perhe- tehtävä, johon on liitetty kaikki Ammatilliseen kohtaamisen- tutkinnonosaan liittyvä teoriaopetus. Lisäksi eri opettajilla on voinut olla pienempiä yksittäisiä tunteja koskevia tehtäviä. Peda.net- ympäristöä käytetään välillä tällaisten tehtävien palauttamiseen ja siellä on myös mahdollista kommentoida tehtäviä, mutta varsinaiset arvioinnit tehdään Wilmaan.
![]() |
Mäkisen perhe-tehtävä |
Opiskelijat tekevät Mäkisen perhetehtävän vastaamalla tehtävänannossa annettuihin seitsemään kysymykseen/kohtaan. Tehtävä on annettu jo tutkinnonosan alkupuolella, joten opiskelijoilla on mahdollisuus kerätä koko tutkinnonosan opetuksen ajalta tarvittavaa tietoa tehtäväntekoa varten.
Tehtävä arvioidaan kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa opiskelijat tarkistavat ja täydentävät omat tehtävänsä opettajan antamien vastausten perusteella. Tässä on tarkoituksena antaa opiskelijoille vastuuta oppimisestaan ja löytämään oleelliset tai puuttelliset kohdat. Opettajakollegan kanssa kyselemme myös opiskelijoiden kirjoittamia vastauksia, jotta vastavuoroisuus ja jatkuva keskustelu opiskelijoiden kanssa säilyy. Vastaukset ovat todella hyviä ja opiskelijoista näkee, että tehtävään on paneuduttu. Näiden purkukertojen jälkeen tehtävät kerätään opiskelijoilta.
Toisessa vaiheessa opettajat silmäilevät vielä tehtävät läpi ja arvioivat sen arvointiperusteiden mukaan.
![]() |
Osaat soveltaa oppimaasi (Kiitettävä) |
![]() |
Osaat keskeiset tavoitteet (Hyvä) |
![]() |
Osaat perusasiat ohjatusti (Tyydyttävä) |
Täydennettävä: Suuria puutteita vastauksissa.
Tehtävien arviointi tehdään Wilmaan, josta opiskelijoiden suorituksia seurataan ja tämän avulla myös opettajat näkevät, ketkä pystyvät lähtemään TEO (työelämäosaamisen) -jaksoille. Lisäksi läsnäoloja tutkinnonosan opetuskerroilla seurataan ja tarvittaessa keskustellaan korvaavista tehtävistä opiskelijan kanssa, jos poissaoloja kertyy paljon. Näin myös itse toimin oman tunnekasvatus kokonaisuuteni suhteen. Keräsin poissaolot joka kerralta, jotta ryhmien ohjaavat opettajat pysyvät myös mukana siinä kuka on paikalla milloinkin. Teoria-asiat on oltava kunnossa ennen TEO-jaksolle siirtymistä, sillä TEO-jaksolla teoria liitetään käytäntöön. TEO- jaksolla ammattitaitovaatimukset on ne, joihin pyritään ja näiden mukaan jakso arvioidaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja työelämän ohjaajan kanssa. TEO-jakson hyväksymisen jälkeen, koko tutkinnonosa on hyväksytty.
Kommentit
Lähetä kommentti