Kestävä kehitys
Kestävä kehitys on jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on taata kaikille sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävää kehitystä tukevassa toiminnassa ja päätöksenteossa otetaan tasavertaisesti huomioon ympäristö, ihminen ja talous. Kestävä kehitys jaotellaankin ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen sekä kulttuuriseen kestävyyteen.
Kestävän kehityksen pohjana on biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien toimivuus ja sen säilyttäminen. Lisäksi ihmisen taloudellinen ja aineellinen toiminta pyritään sopeuttamaan luonnon kestokykyyn. Ekologisessa kestävyydessä keskeistä on varovaisuusperiaatteen noudattaminen, haittojen syntymisen ennalta ehkäisy ja haittojen torjuminen niiden syntylähteillä. Taloudellisessa kestävyydessä pääpainona on kasvu, joka ei perustu pitkällä aika välillä velkaantumiseen tai varantojen hävittämiseen. Kestävä talous on edellytys yhteiskunnan keskeisille toiminnoille kuten koulutukselle. Kestävä talous on myös sosiaalisen kestävyyden perusta. Sosiaalisen kestävyyden perusajatuksena on taata hyvinvoinnin edellytysten siirtyminen sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi koulutuksen järjestämisen koetaan olevan maailmanlaajuisesti sosiaalisen kestävyyden haaste, joka vaikuttaa myös ekologiseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Jokaisen maan kuten Suomen taloudellinen ja muu yhteiskunnan kehitys edistää asukkaiden hyvinvointia ja tämä vaikuttaa myös kestävään kehitykseen. Kansalaisten perushyvinvointi on tärkeä edellytys ekologisen kestävyyden edistämiselle ja samalla myös sen yhteiskunnalliselle hyväksyttävyydelle
Ammatillisessa koulutuksessa kestävä kehitys näkyy monin eri tavoin. Jokaisella oppilaitoksella on oltava vaatimusten mukaiset hyvinvointiin liittyvät suunnitelmat kuten suunniteltu opiskeluhuolto. Lisäksi kestävää kehitystä kehittämässä on työryhmä, jonka vastuulla kestävän kehityksen toteutuminen ja arvioiminen on. Lisäksi kestävä kehitys on huomioitu esimerkiksi Kouvolan Seudun Ammattiopistossa oppilaitoksen strategiassa ja yhteisissä arvoissa. Ympäristöasioihin liittyvistä vaatimuksista ja niiden toteutumisesta pidetään huolta ja arjen käytännöissä luodaan ympäristövastuullisia toimintatapoja. Tutkinnon perusteissa kestävä kehitys mainitaan ammattitaitovaatimuksissa ja oppilaitokset luovat erilaisia käytäntöjä näiden vaatimusten toteutumisen tukemiseen. Jokaisen opiskelijan opintoihin sisältyy pakollisena tutkinnon osana kestävä kehitys. Kaikkien tutkinnon osien opetus toteutetaan kestävää kehitystä noudattaen ja tällä näytetään esimerkkiä myös opiskelijoille. Opiskelijoille opetetaan jo varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta lähtien kestävyystaitoja esimerkiksi oppimaan oppimisen taitoja, joiden avulla jokaisen oma oppiminen toteutuu laadukkaasti ja näitä taitoja tuetaan myös ammatillisessa koulutuksessa. Toimintaympäristöt ovat koulutuksessa myös tärkeässä roolissa ja oppimisympäristöjen kestävyyteen liittyviä kohtia kehitetään suunnitelmallisesti esimerkiksi kiusaamisen ehkäisemisen tavoissa. Tätä kestävyysnäkökulmaa punnitaan myös työpaikkojen soveltuvuutta arvioidessa. Ammatillisessa koulutuksessa on paljon yhteistyötahoja ja näistä osa linkittyy kestävän kehityksen teemoihin, joita on mahdollista hyödyntää opetuksessa ja yleensäkin toiminnan kehittämisessä. Näin opiskelijat saavat oppilaitoksen lisäksi kestävän kehittämisen esimerkkiä myös esimerkiksi työelämäpaikoilta ja yhteiskumppaneilta projekteja toteuttaessa. Kestävällä kehityksellä on suuri jalansija nyt ja tulevaisuudessa. Tämän myötä koulutuksella, sen järjestäjällä ja opettajalla ei ole mahdollisuutta ohittaa aihetta.
Ympäristöministeriö: Mitä on kestävä kehitys? - Ympäristöministeriö
Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö: Kestävän tulevaisuuden indikaattorit - kestavakehitys (koulujaymparisto.fi)
Opetushallitus: Ihmisoikeus- ja demokratiakasvatus | Opetushallitus (oph.fi)
Kommentit
Lähetä kommentti