Kasvatus- ja ohjausalaa koskevat lakipykälät
Lainsäädäntö koskettaa ammatillista opettajaa useasta näkökulmasta. On hallittava omaa opettajantyötä ja opiskelijoita ja heidän oikeuksia koulutuksen kannalta koskevat lakipykälät.
Ammatillisen opettajan on noudatettava hyvän hallinnon periaatteita ja turvattava opiskelijan oikeusturva. Omassa opetusharjoittelussa tämä tarkoitti sitä, että toimin Kouvolan seudun ammattiopistossa työyhteisön jäsenenä ja opettajana ja opetukseni oli palveluperiaatteen mukaista. Lisäksi kohtelin kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoita tasapuolisesti ja puolueettomasti. Autoin opiskelijoita tukien ja neuvoen kohti tutkinnonosan kriteereita ja niiden tavoittelua. Opetusta toteuttaessani otin huomioon opiskelijoiden oikeudet ja velvollisuudet. Huolehdin läsnäolijoiden lisäksi myös poissaolijoista ja heidän oppimisestaan mutta annoin myös vastuuta opiskelijoille huolehtia omasta oppimisesta, muistuttelin tarvittaessa Ksaon järjestyssäännöistä ja niiden noudattamisesta sekä pidin yllä luotettavaa ja rehellistä oppimisympäristöä. Ammatillisena opettajana noudatin tietosuojaa ja salassapitosäännöksiä. Opiskelijoilla on oikeus yksityisyyteen ja henkilötietojen suojaan. Tämä tarkoitti kasvatus- ja ohjausalalla sitä, että opiskelijoiden tiedot kuuluivat vain niille, jotka niitä työssään tarvitsivat ja tietoja ei missään tapauksessa luovutettu ulkopuolisille. Opetusta suunniteltaessa ja toteuttaessa minun oli muistettava tekijänoikeuksia koskevat ohjeistukset eli opetusmateriaaleissa, niiden käytössä ja jakamisessa oli huomioitava mitä tekijänoikeudet määrittävät esimerkiksi voiko materiaaleja jakaa ja jos voi, niin missä määrin. Lisäksi etäopetus Teamsin kautta toi mukaan omat haasteensa myös esimerkiksi tekijänoikeuksiin liittyen. Tekijänoikeuksien mukaan linkkien jakaminen erilaisiin materiaaleihin on sallittua opiskelijoille verkkoympäristössä, mutta aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen opiskelijoille ei ole tekijänoikeuksien mukaista.
Oheisesta linkeistä löytyy lisää opettajan tekijänoikeuksista:
https://www.opettajantekijanoikeus.fi/
Lisää lainsäädäntö- ja turvallisuusosaamiseen liittyvää pohdintaa muissa blogikirjoituksissani:
https://noviisistaekspertiksi.blogspot.com/2019/01/turvallisuusosaaminen.html
https://noviisistaekspertiksi.blogspot.com/2018/11/lainsaadantoosaamisen-viidakko.html
- perusopetuslaki 21.8.1998/628
- varhaiskasvatuslaki 540/2018
- laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017
- laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 3.4.1987/380
- sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301
- laki kehitysvammaisten erityishuollosta
- oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013
- laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621
- turvallisen lääkehoidon opas, STM oppaita 2005:32
- lastensuojelulain 13.4.2007/417 12§ mukainen Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
- terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326
Yleisesti työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista säädetään muunumuassa seuraavissa laeissa:
- tietosuojalaki 5.12.2018/1050
- työturvallisuuslaki 23.8.2002/738
- laki yksityisyydensuojasta työelämässä 13.8.2004/759
Lähde: Karjalainen, Lindroos, Matero, Simola. 2020. Kasvatus- ja ohjausalan käsikirja.
Tärkeimpiä lakeja ja säädöksiä käsitellään tarkemmin niihin jollakin tavoin liittyvissä tutkinnonosissa kuten Ammatillisen kohtaamisen tutkinnonosassa opiskelijat perehtyvät vaitiolovelvollisuuteen ja lastensuojelulain velvoittamaan ilmoitusvelvoisuuteen sekä muihin alaa ohjaaviin lainsäädäntöihin. Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttamisen tutkinnonosassa taas tarkemmassa tarkastelussa on varhaiskasvatuslaki. Lisäksi työelämäosaamisen jaksot antavat konkreettisia esimerkkejä lainsäädännön toteutumiseen työelämäkentällä.
Kommentit
Lähetä kommentti